A Honvédtemető, vagy ahogyan sok debreceni polgár nevezi, a Hősök Temetője egyike Debrecen nyugvó örökségének, kegyeleti helyeinek. Az első halottak, akiket ide temettek az 1849. augusztus 2-ai debreceni csata elesett katonái voltak.

Az első és második világháború idején a bezárt temetőkertet újra megnyitották. Ide temették a harctereken elesett, és a város kórházaiban elhunyt hősi halottakat.

1925-ben pénzgyűjtés indult a parkosítás és emlékműállítás költségeire. Ekkor már itt állt az 1849-es tömegsír fölött a dombtetőn a Haldokló Oroszlán szobra, amelyet az 1932-ben megépült mauzóleum lépcsőzetébe helyeztek át.

A Honvédtemető és Hősök Temetője fái alatt nyugszik az 1849-es szabadságharc 112 honvédhőse, 634 orosz cári katona, továbbá azok a magyar és német katonák, akik az első és második világháborúban a környéken vesztették életüket. Hozzávetőleg négyezren alusszák itt örök álmukat.

1986 óta a Debreceni Művelődési Központhoz tartozik az emlékhely gondozása.

A debreceni Életminőség Alapítvány „Debrecen nyugvó öröksége /NEA-E-12-0066/” program keretében 2012-ben kezdett hozzá a temető információinak térinformatikai feldolgozásához, és a szélesebb közönség elé tárásához. A munka folyamatos, a fejlesztési vagy korrekciós javaslatokat örömmel fogadjuk, ahogyan készséggel adunk helyet a honlapunk adatbázisában minden illeszkedő információnak.